keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Perhonen vai revontuli?


Dropsin lehdessä nro 133 on heti kannessa tällainen melko tutulta näyttävä iso siksak-huivi, Ravelryssa löytyy nimellä Butterfly-shawl. Tutulta se näyttää siksi, että se on lähes yksi yhteen kaikkien tunteman Revontuli-huivin kanssa. Ja jos nyt tarkkoja ollaan, niin minulla tässä kävi niin, että olen neulonut huivin Revontulena, koska en saanut mitään tolkkua Dropsin ohjeen aloituksesta, joka oli minusta aivan kummallinen. En myöskään kauheasti tykkää Dropsin ohjeiden kaaviokuvista, joissa langankierrot merkitään silmukoiden väliin. Ihan loogista sinänsä, mutta mun aivot on tottuneet lukemaan kaavioita eri tavalla. Näistä kopioasioistahan aina vähän väliä puhutaan, ja nyt se on taas ollut selkeämmin kartalla Marimekon osalta. Garnstudio on mun mielestä vähän niinkuin Ikea sisustuspuolella, se osaa tehdä samalta vaikuttavia versioita hittiohjeista, mutta niin ettei sitä oikein suoraan voi kopioksikaan syyttää. Tämäkin malli on mielestäni siinä rajoilla. Huivin vaikutelma on sama, tekotapa on osittain sama, ohjeen aloitusta vaan on muutettu (huonompaan suuntaan) ja pitsireikärivejä on tiheämmässä kuin alkuperäisessä Revontulessa. Silti ei kai juridisesti voi sanoa, että se on kopio, koska tiettyjä osia on muutettu, ja tällä alalla ne rajat on niin häilyvät muutenkin. Ja loppujen lopuksi, molemmat ohjeet on ilmaisohjeita, joten suunnatonta vahinkoa siitä tuskin koitunee kenellekään?

 
Huivi on todellakin iso, reilua hartiahuivi kokoa, ja se on aivan oivallinen kevyt lämmike näin kesälläkin viileitä aamuja ja iltoja vastaan, joita juuri nyt ei tosin ole ollut kovin paljon. Huivi syntyi viidestä kerästä Drops Delight -pätkävärjättyä lankaa. Ohjeen mukaisessa mallissa värit on vähän himmeämmät, tässä versiossa pistettiin sitä mikä omaan silmään näytti kivalta, ja ihan loppuun tuollaista muihin värityksiin verrattuna laimeaa sinibeigeä. Kerällä ollessaan se näytti niin erilaiselta, että jos olisin itse valinnut värit niin en olisi edes ottanut sitä mukaan, mutta nyt kun se outo beige on tuossa huivissa, niin se jotenkin mukavasti näyttää tasapainottavan tuota väri-ilottelua. Jos jotakuta kiinnostaa, niin käyttämäni tarkka värijärjestys ynnä muut tiedot löytyy Ravelrysta täältä (ja saa ihan vapaasti kopioida).

4 kommenttia:

emmi kirjoitti...

siis, täällähän odotti postaus niin kuin olin tilannutkin ;) itse tosi oon sitte liikkeellä hiukan myöhässä :D
mutta onpa ihana ja komiat nuo värit. huivin kokokin on just tuollainen hyvä reilu eikä pikku tirri :)

nuo kopiohommat ovat kuin veteen piirretty viiva meijjän alalla. toivoisi, että kaikilla olisi niin korkea ammatillinen moraali, että noita veteen piirrettyjä viivoja ei tarvisi lähteä analysoimaan sen kummemmin. tietenkin sattumiakin tapahtuu, mutta sellainen marimekko-keissin tapainen kopiointi on jo pöyristyttävää.

tässä perhonen huivimallissa on selvästi haluttu luoda omalle lankamerkille revontulta vastaava huivi. eli kopioitu, mutta sillee, että muutettu ohjetta juuri sen verran, että ei voida syytellä mistään. niin tuttua tekstiilimaailmassa!

emmi kirjoitti...

hei, ja se jäi vielä sanomatta, että eihän kukaan omista tiettyjä neulekuvioita.. eli tiettyä vaikutelmaa hakiessaan, voi vahingossa luoda jotain, joka on jo olemassa, koska käyttää samanlaisia tekniikoita. eli niitä sattumiakin siis tapahtuu. ja sitten on vielä se, että otetaan vaikutteita ilman, että kopioidaan suoraan.
huh, tästähän riittääisi juttua vaikka kuinka paljon..

Pomsikas kirjoitti...

juu, tämä on kyllä monimutkainen aihe tämä kopiointihomma, ja nimenomaan luovilla aloilla, joihin olennaisesti kuuluu vaikutteiden ottaminen ja muiden tekemisestä inspiroituminen. aina pitäisi muistaa kuitenkin laittaa jotain omaa mukaan, ettei mene hommat sitten ikäväksi.

ja se on kyllä täysin totta, että kukaan ei omista neulekuvioita. niin paljon kuin erilaisia neuloksia onkin, niin niiden käyttäminen on silti aina jossain määrin rajattua, jolloin mallit näyttää jossain määrin samalta tekniikasta johtuen. tämä kyseinen esimerkki taitaa juuri mennä siihen kategoriaan, koska ei kukaan voi omistaa jonkun mallikuvion käyttämistä tietyssä vaatteessa.

Hanna kirjoitti...

Ihana huivi :)
Mitäs nää tämmöset blogit on, joita ei päivitetä ;) ainaki viis kertaa päivässä käyn tilanteen tarkistamassa!