maanantai 29. elokuuta 2011

Terveisiä Lapista

Suunniteltu kesämatka Norjaan peruuntui, mutta kakkosvaihtoehtokaan ei ollut huono, nimittäin Lappi. Heinäkuun helteillä kävin Inarissa tutustumassa Suomen saamelaisten kansallismuseoon Siidaan ja Enontekiöllä pienemmässä saamelaiskulttuurin näyttelyssä Skierrissä. Molemmat on näkemisen arvoisia paikkoja, ja esittelevät laajasti saamelaisten kulttuuria. Minua kiinnosti erityisesti tietysti käsityöt ja tekstiilit.

Kautokeinon lapaset haluaisin neuloa itselleni. Perinteiset värit on valkoinen, punainen ja sininen, mutta mustapohjaisiakin versioita näin Inarin Sami Duodjissa. Siinä missä Siida ja Skierri esittelee saamelaisten kulttuuria yleisesti, käsityön todelliset taidonnäytteet on esillä (ja myynnissä) juuri Sami Duodjissa. Nämä kuvat ovat kaikki kuitenkin museoista.


Poron luusta valmistettu nauhapirta ja saamelaisille tyypillinen käyrän mallinen käpy.
3 kommenttia:

emmi kirjoitti...

oispa kyllä mielenkiintoisia paikkoja käydä!
muakin kiinnostaa saamelaisten tekstiilit ja käsityöt. ja se että saamelaiset on kuitenkin niin lähellä meitä, mutta muut suomalaiset tietävät heidän kulttuuristaan aika vähän. ois mukava tietää enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän saisi ohjeen ihaniin Kautokeinon lapasiin..

Pomsikas kirjoitti...

Ohje Kautokeinon ja muihinkin lappalaisiin lapasiin löytyy ainakin kirjasta nimeltä Samisk husflid i Finnmark (suosittelen lämpimästi jos vain löytyy kirjastosta) mutta Pinterestin kautta löysin tällaisen sivun, josta Kautokeinon lapasen kuviomalli löytyy myös: http://theessenceofthegoodlife.blogspot.fi/2010/02/hand-garments-with-several-hundred-year.html