perjantai 5. elokuuta 2011

Punaista ja makeaa


Näin sadonkorjuuaikaan on marjojen lisäksi kypsynyt myös kaksi punaista käsityötä. Näistä ensimmäinen on äidille tekemäni punainen alpakkahuivi. Malli on Ravelrysta ilmaiseksi löytyvä oivallisen ihana Holden, ja lankana vuorottelee aavistuksen erisävyiset BC Garnin Baby alpaca ja Drops alpaca. Koko huivi on raidallinen, mutta raidat ovat melko huomaamattomia, ja se oli tarkoituskin. Äiti etsi tietynlaista tulista punaista huiviinsa, ja koska sitä ei löytynyt, päätettiin sekoittaa kaksi eri sävyä. En tiedä onko tämä täsmälleen se tulisen punainen joka äidillä oli mielessä, mutta onhan tuo melko punainen kuitenkin :)

Huivi valmistui hämmästyttävän äkkiä, neuloin sitä ehkä viikon. Sileä osa oli mukavaa neulottavaa telkkaria katsoessa. Hitaampaa oli sitten nirkkopäättely, jota tein ensimmäistä kertaa. Nirkot syntyy samalla kun silmukat päätellään: luodaan kaksi uutta silmukkaa, ja päätellään neljä. Lopputulos on kuitenkin aika koristeellinen ja sopii tähän malliin. Kun silmukat oli päätelty ja huivia testattiin kaulaan, se oli suoraan sanoen liian pieni. Mulla on ilmeisesti taipumus käyttää aina vähän liian ohuita puikkoja, vai mikä lienee vikana kun puikoilta putoavat kolmiohuivit on tapana olla liian pieniä. Perusteellinen kastelu ja pingotus kuitenkin teki taas ihmeitä. Minusta pingottaminen on melkein jännempää kuin neulominen, koska siinä syntyy aina silmin nähtävä muutos. Äiti taitaa suunnitella huivin päihin vielä jotain virkattavaa koristetta, ja minä suunnittelen neulovani tällä ohjeella vielä toisenkin huivin.


Äidin punainen käsityö on pieni virkattu mansikkapussukka, joka on tilaustyö ystävälle. Mansikka on virkattu ja kirjottu, ja siinä on punaruudullinen vuori. Ohjetta tähän ei ollut ollenkaan, ja ehkä juuri kehittelytyön (ja tosi ohuen langan) takia pussukkaa on tehty kuin iisakin kirkkoa, pitkään ja hartaasti. Tekijän silmään siitä kuulemma nappaa monta virhettä ja kohtaa, jotka nyt tekisi toisin, mutta minusta tämä on kyllä melkoinen aarre! Jos toinen vastaava pussukka joskus syntyy, niin sen siemeninä voisi olla vaikka pieniä helmiä.


3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Jee päivitys!!!!!!!!!!!!! Mansikka on valmis, jee jee jee :)

emmi kirjoitti...

tätä päivitystä kannattikin odottaa! :)

aivan ihana huivi (ja ihana mallinukke sen alla, olen kade) ja tuo nirkkopäättely on kans nätti, se antaa huiville sitä jotain.

ja mikä pussukka! sun äiti on kyllä aikamoinen perfektionisti, jos tuosta löytää virheitä. tosi makia ja herkku!

Pomsikas kirjoitti...

Onpas kiva nähdä, että mun jorinoita on odotettu, ehkä tässä taas jaksaisi vähän piristyä tämän bloggaamisen kanssa :)