keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Kokeellista kotivärjäystä


Jääkaapista löytyi punajuuripurkin jämät, jossa oli jäljellä enää parin desilitran verran tumman fuksianpunaista etikkalientä. Muistelin kesällä jostain kasvivärjäyskirjasta lukeneeni, että punajuurta voi käyttää värjäykseen, mutten ollut ihan varma. Kiinnosti kuitenkin kokeilla, joten ei muuta kuin väripata porisemaan.

Värjäsin luonnonvalkoista Rellanan sukkalankaa. Ensin kerästä piti saada vyyhti, ja siihen käytin äidin markkinalöytöä, antiikkista vyyhdinpuuta. Vekotin on kauhean huonossa kunnossa, mutta vyyhdin sillä silti sai pyöriteltyä.


Mittasin kattilaan 3 litraa vettä. Apuaineena käytin alunaa, ja mukana oli "varmuuden vuoksi" myös vähän glaubersuolaa sekä tietysti etikkaa. Sitten siivilöin koko punajuuripurkin sisällön kattilaan. Ja odottelin jännityksellä.Lämpötilan noustessa väri alkoi muuttua pinkistä oranssiksi.


Kunnes lopulta viimeinenkin punainen häivähdys katosi, ja jäljelle jäi keltainen.


Olen joskus valitellut sitä, että kasvivärjäyksessä kaikesta saa tulokseksi vain keltaista. Jopa punajuurella! Liemi oli loppuvaiheessakin oranssi, mutta jostain syystä yhtään punaista väriä ei lankaan tarttunut. Keltaisuus johtuu alunasta. Jollain toisella apuaineella lopputulos olisi kenties ollut jotain muuta kuin tämä kananpojan keltainen. Mitähän olisi syntynyt esimerkiksi rautavihtrillillä? Keltainen väri oli kirkas ja tasainen, ja sellaisenaan hyvä lopputulos. En kuitenkaan innostunut käyttämään keltaista mihinkään neuleeseen, joten värjäsin langan lopulta ruskeaksi. Mutta kokeileminen on aina hauskaa.

5 kommenttia:

anni kirjoitti...

eikä :D
Mäkin jo pienenä kattelin äiten kasvivärjäilyä ja mietin että mikä järki varastoida sipulinkuoret kaikki muu ja sit värjäillä viittä eri keltasta.
Mutta, pääasia että pääsee harrastaan ja yrittänyttähän ei tunnetusti laiteta ;)

emmi kirjoitti...

enpä ois uskonu, että punajuurestakin tulee keltaista. :D onko noissa säilykepunajuurissa joitain säilöntäaineita tms? jos ne vaikutti myös tulokseen?

kokeileminen on kyllä mukavaa ja monesti mukavinta, kun lopputulos on jotain ihan muuta kuin odotti :)

Pomsikas kirjoitti...

joo, punajuuriliemessä oli etikkaa ja sokeria ja säilöntäaineita, ja kyllähän nekin varmasti jonkin verran vaikutti. Kaikkihan siihen vaikuttaa, jopa veden kovuus. Mutta luulen, että suurin tekijä oli aluna. Jälkikäteen mietin, että mitähän olisi tapahtunut, jos olisin nakannut sekaan ruostuneen naulan... rauta nimittäin olisi muuttanut sävyä. Pitääköhän alkaa syödä punajuuria ihan urakalla, että saa uudet liemet? ;)

emmi kirjoitti...

hei ruostunut naula ois voinu tummentaa? ne oli kyllä hienoja, joita tehtiin koulussa ruosteella. joo kokeile!

onnistuisko värjäys, jos käyttäis tuoretta punajuurta? miten sitä silloin pitis käyttää, liottaa vai miten?

Pomsikas kirjoitti...

Tuoreita punajuuria käytettäessä pitäisi varmaan ensin pilkkoa ne, ja keittää niistä väri irti. Sitten siiviöidä ja värjätä sillä liemellä. Sillä tavalla ainakin välttäisi kaikki ne säilöntäaineet ja muut mitä noissa purkkien liemissä on.