maanantai 18. lokakuuta 2010

Räihäsen lapaset


Noin vuosi sitten minulle tarjoutui tilaisuus osallistua pienimuotoisesti elokuvapuvustukseen ystäväni ollessa projektissa harjoittelijana, ja luonnollisesti tartuin innoissani haasteeseen. Kyseessä on juuri ensi-iltaan tullut Dome Karukosken komedia Napapiirin sankarit.

Elokuvan pukusuunnittelija Anna Vilppunen toivoi Timo Lavikaisen näyttelemälle Räihäselle käsinneulottuja kirjoneulelapasia, joissa olisi suuri sydämen kuva. Värit ja kuva-aihe määräytyivät pukusuunnittelijan suunnitelman mukaan, mutta toteutuksen sain määrittää itse. Sydänkuvion aikaansaaminen tuotti eniten päänvaivaa, koska sitä ei voinut toteuttaa perinteisellä kirjoneuletekniikalla. Pohdiskelin intarsianeuletta perinteisten Lapin lapasten mukaan, mutta päädyin lopulta kuitenkin kirjomaan sydämet valmiisiin lapasiin silmukoita jäljitellen. Sydänten kirjominen kestikin lähes kauemmin kuin varsinaisten lapasten neulominen, koska pystyraitaiset lapaset neuloi aika nopeasti. Kädensuiden yksityiskohtana on punotut nyörit tupsuineen.


Koska elokuvan kohtauksia ei kuvata kronologisessa järkestyksessä, puvustuksen vaatekappaleita täytyy olla useampi kappale. Niinpä neuloin kahdet identtiset lapaset näyttelijän mittojen mukaan. Lapasten teko oli mielenkiintoinen ja mahdollisesti ainutlaatuinenkin tilaisuus, josta olen tosi iloinen. En ole vielä itse nähnyt elokuvaa, mutta ainakin julisteessa lapaset näyttää olevan hyvin etualalla :)

2 kommenttia:

emmi kirjoitti...

muistelen kuinka pähkäilit näiden kans, mutta kyllä pähkäily kannatti, kun tuli niin hienot.
ajattelin ehkä mennä katsomaan leffan, pitää pitää sitten silmällä kuinka monta kertaa lapaset näkyy ruudussa. :)

Hanna kirjoitti...

Kyllä sä oot ihan supertaitava! Ja ei kyllä monen tytön tekemät lapaset saa noin paljoa julkisuutta :)