lauantai 3. heinäkuuta 2010

Raparperi, koivu ja horsma


Hannan kanssa päätettiin kokeilla tänä kesänä kasvivärjäystä. Kursseillekin oli tarkoitus mennä, mutta ei mahduttu enää ryhmään mukaan. Onneksi kasvivärjäys onnistuu aika yksinkertaisillä välineillä myös kotioloissa hellalla. Isot kattilat on löytyneet kirppareilta, puretusaineet apteekista, ja värikasvit pihalta. Olen kokeillut kasvivärjäystä pienimuotoisesti joskus aikaisemminkin, mutta kyllästyin siihen, että alunapuretuksella ja vihreitä kasveja käyttämällä kaikesta tuli tulokseksi aina vain keltaista. Tällä kertaa onnistuttiin saamaan vihreämpiä sävyjä, kun käytettiin värjättävän langan pohjavärinä harmaata ja kokeilemalla purettaa myös kuparivihtrillillä. Kuparivihtrillin käyttö tosin vähän arvelutti, purkin kyljessä on sen verran varoitusmerkkejä että hirvitti. Kuparivihtrilli on vaarallista ympäristölle, sitä ei saa päästää veteen, eikä se niin kovin terveellistä ole ihmisellekään. Onneksi kasvivärjäyksessä käytettävät määrät on hyvin pieniä.


Värikasveina käytetiin raparperiä (lehdet ja varret) ja koivunlehtiä ja maitohorsmaa. Ensin tehtiin kaksi värilientä keittämällä väri irti kasveista. Reilun tunnin keitto riitti molemmille. Seuraavaksi siivilöitiin kasvinosat pois väriliemestä, mikä oli raparperin kohdalla aika työlästä, koska se hajoaa veteen. Paras tapa oli siivilöidä raparperivesi harsokankaan läpi.


Värjäämään päästiin vasta seuraavana päivänä, ja väriliemiä on vieläkin jäljellä eli värjäilyt jatkuu edelleen. Tähän mennessä kertynyt saldo on seuraavanlainen:


Ylin lanka on Finnwoolin kampalankaa, alunperin vaalean harmaata. Värjätty raparperillä ja puretettu kuparivihtrillillä, josta lopputuloksena syntyi murrettu vaalea vihreä. Keskimmäinen lanka on myös Finnwoolia, alunperin tumman harmaata, ja se on värjätty koivu-horsma -sekoituksella ja puretettu alunalla. Alimmainen lanka on Fritidsgarnia, alunperin vaalean harmaata, värjätty raparperi- ja koivu-horsma -cocktaililla ja puretettu alunalla. Lankojen sävyt on luonnossa vähän kirkkaampia kuin miltä ne kuvassa näyttää. Alunalla saa aikaan siis keltaista, mutta harmaa pohjaväri muuttaa langan näyttämään vihreältä. Sinisellä kuparivihtrillillä puretettaessa kupari saa keltaisen liemen sävyttymään vihreäksi.

Työläästä (ja sääskien täyteisestä) kasvien keruu- ja keittovaiheesta päästyä kasvivärjäys on aika jännittävää puuhaa.

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ihania tuli :) Mietinkin että käytitkö sitä vitrilliä ollenkaan, mutta hyvä, että käytit :)

emmi kirjoitti...

meinaatteko värjäillä lisää kasveilla? mikä on seuraava kasvi kokeiluun?

Pomsikas kirjoitti...

Jaa-a, ehkä myöhemmin kesällä jos sienet vaikka innostaisi kokeilemaan... tai kävyt? ;)