keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Kudetehtailua


Aurinkoiset kesäpäivät voi käyttää grillailun sijasta räsyjen leikkaamiseenkin. Tai leikkailla siinä sivussa ;) Joka tapauksessa räsyjä kannattaa tehtailla pihalla, koska se on tosi pölisevää hommaa. Puuvilla on paras materiaali, mutta saa mattoon uppoamaan muutkin kuidut, tosin ne saattaa joskus aiheuttaa yllätyksiä pesun yhteydessä. Vanhat lakanat on helpointa leikattavaa, koska ne voi leikkaamisen sijasta repiä. Tarkasti leikkaamalla vaatteetkin kuten t-paidat ja farkut saa hyötykäyttöön, mutta niiden leikkaaminen on työläämpää ja vaatii enemmän viitseliäisyyttä. Farkuista tulee todella hienoja ja kestäviä mattoja, mutta leikkaus- ja kudontavaiheessa kannattaa varautua sotkuun, koska farkkukangas pölisee enemmän kuin vaikka tavallinen lakanakangas.


Leikkaamisessa pääpointti on se, että leikataan parin sentin levyistä suikaletta niin pitkälle kuin kangasta riittää, ja yritetään olla katkaisematta suikaletta. Räsyn leveys riippuu kankaan paksuudesta, yleensä se on noin 2-3 cm. Ohuesta kankaasta leikataan vähän leveämpää ja paksusta ohuempaa. Lakanaa leikattaessa tai revittäessä tehdään siten, että leikkaaminen lopetetaan vähän ennen kankaan reunaa, jolloin syntyy käännöskohta. Jos isoa kangasta ei pysty repimään, sen voi myös taitella leikkaamisen ajaksi, jolloin leikkausmatkat on lyhyempiä. Minun mielestä räsyjen leikkaamisen ei tarvitse olla mitään kirurgin tarkkaa hommaa, koska valmiissa matossa ei kyllä näy yhtään, onko räsy leikattu lankasuoraan tai onko siinä niitä ala-asteen opettajille tuttuja "kissankynsiä". Rennosti vaan!

3 kommenttia:

emmi kirjoitti...

mieki niin tahon kutomaan! saanko sitten, kun teille tuun kylään, kutoa vähän, edes ihan pikkuisen? :)

tuleeko matosta sinioranssi-raitainen? voi olla muuten aika kiva yhdistelmä.

Hanna kirjoitti...

Mitä, olen ala-asteen opettaja eikä mitään hajua kissankynsistä. Kurssilla talvella puhuivat, että lakanat pitäis ennen leikkaamista halkaista kahdeksi kolmioksi ja sitten jotenkin liittää ja sit vasta repiä???? Ku en ymmärtänyt,enkä muistanut erityisopetusta aiheesta pyytää, niin lakanat on täällä repimättä. Onneks sää oot tulossa tänne,niin ehkä minunkin lakanat muuttuu kuteiksi ;), mutta ai niin, nehän pitää värjätä ensin.

Pomsikas kirjoitti...

Emmi, saat kutoa :) ja matosta varmaan tulee mun tuttuun tapaan sellanen sekaraitainen, että pistetään mitä millonkin huvittaa ;)

Hanna, näitä systeemejä on monia. Luultavasti sen kolmiotaittelun tarkotuksena on saada aikaan jonkunlaista vinonauhaa, joka ei purkaannu yhtä helposti kuin suoraan repiessä. Värjätä lakanat tosiaan kannattaa ennen leikkausta, ja parhaiten se onnistuu pesukoneessa :)(ja kissankynnet on niitä väkäsiä mitä syntyy leikkausreunaan kun "huonosti" leikkaa. sun oppilaat ei taida niitä tehdäkään ;)