lauantai 12. kesäkuuta 2010

Kesäkirjokkaat


Jostain käsittämättömästä syystä neulon usein kesäisin lapasia, niin epäajankohtaista kuin se onkin. Tällä kertaa oli kesken yhdet sukat ja neuletakki ja ties mitä muutakin, mutta puikoilta putosi ensimmäisenä nämä kirjoneulelapaset.


Kuviomalli on mukailtu Uhtuan kintaiden kirjoneulemallista, jonka ohje löytyy vanhasta Mary Oljen Kauneimmat käsityöt -kirjasta. Alkuperäisessä Uhtuan mallissa kuviota on käytetty vaakasuoraan varren koristeena, mutta minä käänsin kuvion pystysuoraan, jolloin sain silmukkaluvun täsmäämään vähän paksumpaan lankaan. Kokeilin montaa eri kirjoneulekuviota ennen kuin päädyin tähän, koska en saanut silmukkalukuja täsmäämään lankaan. Monissa kansanomaisissa kirjoneulemalleissa on käytetty suhteellisen ohutta lankaa ja niinpä silmukkaluvutkin on isompia. Sitten kun niitä neuloo paksummalla langalla (esim 22 lankaa = 10 cm), niin lapasista tulee jättikokoiset. Lankana käytin Ilossa tarjouksessa ollutta harmaata Kilaforsin Superwash -villaa ja kuviossa vaaleamman harmaata, äidin kätköistä löydettyä vanhaa sukkalankaa, mitä lie. Lapasten suussa on joustinneuleeseen väkerretty palmikkoja ettei ihan tylsäksi menisi, ja lapasten kämmenpuoli ja peukalot on pilkullisia. Peukalossa ei ole kiilaa, vaikka se usein perinteisesti kirjoneulelapasiin kuuluu.

Olen aika tyytyväinen lapasiin, ne varmasti lämmittää hyvin ja tykkään kuviosta. Hanskat sinne tosin ei varmaankaan mahdu alle, ne istuu sen verran napakasti. Lapaset tulee varmaan omaan käyttöön, vaikka olisi niille näköjään ollut muitakin ottajia... ;)


2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Vau, tosi hienot. Mulla on kans niitä Oljen hienoja malleja, mutta niissä tosiaan ärsyttää se, että ne mallit on tehty niin ohuille langoille. Pitänee kans vähän muokata kuvioiden kulkuja :) Tosin mun kesäinnostus on aina villasukat. Nytkin mietin, että minkälaiset aloittaisi. Tekisi mieli kokeilla niitä varpaista aloitettavia, kun vain löytäisi hyvän ohjeen.

emmi kirjoitti...

ihanat. :)