sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Ilo-sukat ramivillalangasta

Viime kesänä työharjoittelussa Käsityökauppa Ilossa tein tällaiset mallisukat ja niille ohjeen. Tähän asti ohjetta on saanut kaupasta lankojen mukana, ja Eija ehdotti että ohjeen voisi liittää myös tänne. Malli on kehitelty Ilon ramivillalangalle, jota saa myös nettikaupan kautta. Värivaihtoehtoja on monia, joista tässä kuvassa äidin neulomat vihreät. Kauppaan tekemäni alkuperäiset oranssit sukat näkyy Ilon blogissa.


Ohjeen mukaan sukasta tulee aika reilun kokoinen naisten sukka. Varsiosasta saa napakamman, jos neuloo varren takaosan joustinneuleella tai sileällä neuleella, ja joustavamman jos kuviota neuloo ympäri sukan. Puikkojen koolla voi myös aika hyvin vaikuttaa kokoon. Kantapää on tavallinen vahvistettu kantapää, ja ohje on muutenkin mallineuletta lukuunottamatta tavallisen sukan ohjetta noudatteleva.


Lanka: 100g Käsityökauppa Ilon Ramisukkalankaa (villa 80% ramikuitu 20%, 100g=300m)
Puikot: Addi bambusukkapuikot 2,5-3,5 tai käsialan mukaan, apupuikko palmikolle

ALOITUS:
Luo 65 silmukkaa. Jaa sukkapuikoille 16 silmukkaa/puikko. Sulje neule pyöröneuleeksi neuloen viimeisen puikon viimeinen silmukka ja ensimmäisen puikon ensimmäinen silmukka nurin yhteen (=64 s). Näin liitoskohta ei jää löysäksi. Neulo varren alkuun 2o, 2n -joustinneuletta n. 2 cm tai haluamasi määrä langan menekki huomioiden.

VARSI:
Aloita mallineule piirroksen mukaan. Piirroksen 16 silmukan mallikerta toistuu joka puikolla. Neulo vartta n. 12 cm tai haluamasi määrä.


KANTATILKKU:
Aloita kantatilkku neulomalla ensimmäisen puikon silmukat viimeiselle eli 4. puikolle. Puikolla on nyt 32 silmukkaa. Jätä puikot 2 ja 3 odottamaan. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, ja aloita vahvennettu neule: *1 s neulomatta, 1 s oikein* puikon loppuun asti. Neulomattomasta silmukasta syntyy oikealle puolelle pitkä oikea silmukka. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantatilkun korkeus on 16 pitkää silmukkaa.

KANTAPOHJAN KAVENNUS:
Aloita kantapohjan kavennus oikean puolen kerroksella jatkaen edelleen vahvennettua neuletta, kunnes vasemman käden puikolla on jäljellä 11 silmukkaa. Tee kavennus nostamalla yksi silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli (ylivetokavennus). Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta ja neulo 10 s nurin. Tee kavennus neulomalla seuraavat 2 s nurin yhteen. Käännä työ. Neulo vahvennettua neuletta kunnes vasemmalla on 10 s ja tee yliveto kavennus. Jatka näin, kunnes sivusilmukat ovat kaventuneet pois, ja jäljellä ovat 12 keskiosan silmukkaa. Jää nämä 12 s kahdelle puikolle (6+6).

Poimi vapaalle puikolle kantatilkun vasemmasta reunasta 16 s ja lisäksi tarpeen mukaan 1-2 s puikkojen välistä reiän välttämiseksi. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein (takareunasta). Neulo puikoilla 2 ja 3 mallineuletta. Poimi taas vapaalla puikolla silmukat kantatilkun oikeasta reunasta. Nosta 4. puikon 6 silmukkaa samalle puikolle kuin nostetut silmukat, ja tarkista, että silmukkamäärä on sama kuin kantatilkun vasemmassa reunassa. Neulo nostetut silmukat jälleen kiertäen oikein.

KIILAKAVENNUKSET:
Jatka neuloen 1. ja 4. puikolla sileää neuletta (sukan pohja) ja 2. ja 3. puikolla mallineuletta. Tee kiilakavennukset joka kerroksella seuraavasti: 1. puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka kerroksella kunnes joka puikolla on taas 16 s.

Jatka neuloen 1. ja 4. puikoilla sileää neuletta ja 2. ja 3. puikoilla mallineuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy.

KÄRKIKAVENNUKSET:
Neulo nyt jokaisella puikolla sileää neuletta.
Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 oikein, sekä tee 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennukset. Tee kavennukset joka toisela kerroksella, kunnes joka puikolla on jäljellä 8 silmukkaa. Neulo sen jälkeen kavennukset joka kerroksella, kunnes joka puikolla on jäljellä 2 s. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele.

9 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Pitäisiköhän kokeilla, niin saisi ostaa uudet Addit :) Ei vaan, mulla on sen verran iso jalka, että voisivat olla mulle hyvät.

Emmi kirjoitti...

oot sie taitava. mie en uskaltais alkaa edes kokeilemaan huih. ja sie oot tehny koko ohjeen ite! wau. :)

Pomsikas kirjoitti...

Nuo sukat ei ole alkuunkaan niin vaikeat miltä näyttää, siinä on perusletti ja simppeli pitsiraita. Ja kannattaa Hanna kokeilla, nuo on ihanat tehdä niillä bambu-Addeilla ;) Ja ihanat värit. Se keltanen on aika herkku. Ja oranssi. Ja sumunharmaa...

Hanna kirjoitti...

Juu, kyllä taitaa taas Ilon reissu tulla ens viikolla kalliiksi...

Pomsikas kirjoitti...

Riippuu vähän monetko Addit ajattelit ostaa ;) Tuo lankahan on suht edullista.

E. kirjoitti...

oi ja voi, aivan ihanat! täällä neulomissormet jo syyhyää, joku työ pakko saada alkuun, muuten mistään ei tuu mitään :P

E. kirjoitti...

tällä ohjeella nyt sukat teossa! iiks ;)

Pomsikas kirjoitti...

Voi kun kiva! Näytäppä sitten minkälaiset syntyi :) Ja samoin jos huomaatte ohjeessa jotain tarkennettavaa, niin kommenttia vaan tulemaan.

E. kirjoitti...

Kantapäässä mennään... :P