lauantai 14. marraskuuta 2009

Lankalöytöjä messuilta

Tarkistin Tampereen Kädentaidot -messut heti ensimmäisenä päivänä, ja kyllähän sieltä ostoskassien kanssa pois tultiin siitäkin huolimatta, että messujen tarjonta oli mielestäni vähän suppeampi kuin edellisenä vuonna. Niin materiaalien kuin valmiiden tuotteidenkaan osalta messut tarjosi kovin vähän mitään uutta ja ennen näkemätöntä, mutta ainakin se kokosi hyvin yhteen kotimaisia käsityötaitajia yhden katon alle.

Lankakauppiaita oli esillä edellistä enemmän, tai sitten itse kiinnitin niihin enemmän huomiota. Tarjonta pyöri lähestulkoon samoissa tuotteissa jokaisella: Noroa, Araucaniaa, pampulalankoja, merinoa, alpakkaa, silkkisekoitteita. Pätkävärjätyt langat tuntuu vallanneen markkinat melkein kokonaan, niin että vähän sääliksi käy niitä neulojia joita monivärisyys ei niin miellytä. Plussana täytyy kuitenkin todeta, että tosi ohuita, pitsihuiveihin soveltuvia lankoja oli tarjolla enemmän kuin aiemmin. Itse haksahdin kuitenkin yhteen pätkävärjättyyn uutuuslankaan, nimittäin Zauberballiin. Kyseessä on aivan tavallinen monivärinen sukkalanka, lopputuloksesta tulee liukuvaa raitaa. Langan juju on kuitenkin - aika kekseliäästi - sen kerässä. Kerä on kertakaikkisen epämääräinen, käsin kerityn näköinen pallo. Langan ulkonäöstä ei oikein tiedä, mitä odottaa. Siitäpä nimikin, Zauberball - taikakerä. Tuli mieleen, että onkohan tämä joku loimen tutkaimista koottu jämäpätkäkerä, mahtaako täällä olla solmuja välissä. Lankaa 100g kerässä on kuitenkin tuttu 420m. Zauberball on näppärä esimerkki siitä, miten luoda yksinkertaisella tavalla käsityömäinen ja yksilömäinen leima teollisesti tuotettuun tavaraan.


Materiaaleissa ylellisemmät ja pehmeämmät merino ja alpakka oli paljon esillä. Jotain erikoisempaakin kuitenkin löytyi, itse tartuin Pirtin kehräämön Haukku-koirankarvalankaan (50% villaa 50% koirankarvaa) ja erityisen ihastunut olen Honkarinteen lammastilan myymään ahvenanmaanlampaan villalankaan. Hopeanharmaan langan tuntu on vähän erilainen kuin suomenlampaan villassa, jotenkin liukkaampi. Ruskeasta koirankarvalangasta taas pystykorva-assistenttini oli erityisen kiinnostunut. Harmi, etten tiedä minkä rotuisen koiran karvaa langassa on, luultavasti useamman.


Kirjoja löytyi myös, aika kattava ja suhteellisen edullinen valikoima oli Hobboksilla. Mulla on jonkunlaisena päähänpinttymänä keräillä neulemalleja, joten ostin taas yhden kattavan englanninkielisen neulemallikirjan, jossa on ihania pitsejä ja palmikoita ja vaikka mitä. Pitihän sitä sitten heti kokeilla jotain kelttiläistä palmikkoa pyörittää, vaikka kello läheni jo puolta yötä... Parkin ruskea lanka on tarjouspuuvillasekoitetta messuilta, ja pitää ryhtinsä palmikossa aika huonosti, niin kuin näkyy. Mutta malli on ihana, ja toimisi kuin unelma villassa. Vaikka ahvenanmaanlampaanvillassa...


2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ihanaa, että sä pääsit käymään messuilla. Itseä on nyt vähän harmittanut kun en päässy, mutta jos tarjonta ei juurikaan poikennut viime vuodesta, niin eipäs harmita enää.
Voi vau tuota sun neuletaitoa, kyllä mulla jäis nuo palmikot tekemättä Mulla ei jotenki riitä pitkäjänteisyyttä enää oikein mihinkään juttuun.
Ensi viikon viikonloppuna Ouluun? Mä meen :) P ja R tulee

emmien kirjoitti...

oi sie se osaat ja jaksat neuloa <3
ja hyvä yhteenveto messulankatarjonnasta. itse en siihen kiinnittänyt juurikaan huomiota, mutta sen huomasin mieki, että liukuvärjätyt on niin kovin in.
ei ollut muissakaan tuotteissa mitään uuttauutta ja erityisen jännää eli ei hannan tarvi harmitella. mie ostin vain kolme rintanappia ja korvapuustin.